Monday 26 Khordad 99
دسته بندی: Planta
- ولوکس (Volvox)، از جلبکهای ابتدائیِ مهم است. ساختار آن، از کنار هم قرار گرفتن تعدادی جلبک تک سلولی مشابه "کلامیدوموناس(Chlamydomonas)" تشکیل شده که یک کلنی هماهنگ را ایجاد میکنند و این دری است به دنیای موجودات پرسلولی...
- ولوکس از نظر ساختاری، مشابه یدورینا(Eudorina) و پاندورینا(Pandorina) است و آنها را اصطلاحاً "سنوبیوم (Coenobium)" میخوانند، از آن جهت که افراد کنار هم جمع شده اند و حالتی از یک موجود پر سلولی را نشان میدهند.
این افراد، سلولهایی بشدت شبیه به کلامیدوموناس هستند.
- سلولهای کلنی، به وسیله ی رشته های سیتوپلاسمی با هم مرتبط هستند اما در عین حال، استقلال دارند.
- اندازه ی کلنی ولوکس، حدود 0.5 میلیمتر است.
- بیش از 20 گونه از این کلنی شناسایی شده است.
- تعداد سلولها در هر کلنی، از 1000 تا 50000 عدد، متفاوت است.
- سلولها بشکل یک توپ توخالی، بصورت یک لایه در بیرون قرار گرفته اند. درون این توپ، خالی از سلول است و معمولاً بوسیله ی آب یا ماده ی ژلاتینی پر شده است. خود کلنی هم در یک غشای موسیلاژی که ظاهراً طبیعت پروتئینی و فیبریلی دارد قرار میگیرد. علاوه بر این قشر همگانی، هر یک از سلولها هم دارای یک غلاف انفرادی می باشند.
- به این جلبک، "جلبک توپی(Globe algae)" نیز میگویند. کلمه ی "ولوکس" نیز به معنیِ "غلتان" است. چون ولوکس، حرکتی غلتان و دورانی از خود نشان میدهد.
- سلولهای تشکیل دهنده ی ولوکس، از تقسیم سلول تخم حاصل میشوند. در هنگام تولید مثل، یکی از سلولهای دیواره ی توپ، به سلول تخم تبدیل شده و تکثیر میکند و سلولهای حاصل، داخل کلنی مادر قرار میگیرند و خود، یک کلنیِ دختری را تشکیل میدهند. کلنی های دختری درون کلنی مادر رشد میکنند و بعد از اینکه بقدر کافی بزرگ شدند، کلنی مادر را پاره کرده و از آن خارج میشوند.
- ولوکس های ساکن آب شیرین هستند و بصورت شناور، در سطح آبهای استخرها، راکد یا نیمه راکد، و بخصوص در فصل بارندگی مشاهده میشوند.
-سلولهای ولوکس، دارای تاژک هستند که به سمت بیرونِ کلنی قرار میگیرند.